Hård hud opstår som en reaktion på en belastning, der er større end hudens forhold er beregnet til. Huden og det underliggende væv er konstrueret til at modstå visse påvirkninger så som at blive trådt på, modvirke betændelser, tage imod stød og virke som støddæmper ved gang, løb og spring.
Årsag:
Overbelastning af huden på hælen er den væsentligste årsag til dannelsen af hård hud. Dette kan skyldes en nedsat tykkelse af stødabsorberende væv på hælene, en tung gang eller gang på et hårdt underlag (betongulv), overvægt eller tungt arbejde, benyttelsen af træsko eller sko med en tynd, hård sål (lædersåler) og tør hud. Den hårde hud øger risikoen for revner i hælen.
Behandling og forebyggelse:
Ved hård hud på hælene bør man søge behandling hos en fodterapeut. Det er ikke tilrådeligt selv at slibe eller skære i den hårde hud. Det kan skabe yderligere problemer. Ved brug af fodfil ”varmes” huden op og den enste måde huden kan beskytte sig mod denne varme, er ved at danne mere hård hud.
Ved fjernelse af hård hud, med såkaldte indgangsskalpeller, fodraspe og fodhøvle risikerer man at tage for meget af den hårde hud, på et enkelt område.
Det er derfor en rigtig god ide, at få en fodbehandling, hos fodterapeuten, derefter kan man holde fødderne ved lige, ved at benytte en pimpsten og en god fed creme.
Desuden skal man gennemgå sit fodtøj og undersøge dets såler. Det anbefales at benytte fodtøj med en lidt kraftig sål af et stødabsorberende materiale samt fast hælkappe. Træsko bør helt undgås. I særlige tilfælde kan fodterapeuten fremstille et stødabsorberende hælindlæg.