Hammertå (digitus mallerus)

Hammertæer er en tilstand hvor, tåen bøjer sammen i det midterste led, så leddet peger opad.

hammertaa01

Hammertæer skyldes i de fleste tilfælde, vores fodtøj. Især sko uden hælkappe, her skal man krumme tæerne sammen, for at holde skoen på, efterhånden kan denne krumning af tæerne blive permanent.Samme krumning gør sig gældende ved fodtøj, der er for stort. Her rutsjer foden frem mod skosnuden og tæerne må bøje sig. Hammertæer kan også opstå i forbindelse med nedsunken forfod. Til at begynde med er hammertåen mobil, dvs man kan strække den ud, med fingrene, hvis man ikke gør noget ved dette stadie, kan tåen blive stiv.

hammertaa02_sDet er naturligvis vigtigt at fjerne årsagen til problemet, dette gøres nemt ved at kassere eller i hvert tilfælde at mindske brugen af det problemskabende fodtøj.Hvis hammertåen stadig er mobil kan man hver dag lave nogle enkle øvelser. Man kan strække tåen ud med fingrene. En anden øvelse gøres bedst siddende. Her lægges modsatte hæl  forsigtigt ned på leddet, så leddet strækkes ud, dette gøres nogle gange og helst hver dag. Deres fodterapeut kan fortælle mere om fodøvelser. Er tåen blevet stiv og volder den mange gener, kan den opereres af en ortopædkirurg.

hammertaa03_s

Ovenpå leddet kan der opstå hårdhudsdannelse og ligtorne, dette skyldes gnidningen mellem tåen og overlæderet på skoen. En ligtorn er hård hud, der presser sig, som en spids nedad og trykker på nervespidserne. En ligtorn opstår når der er stort tryk på et lille område.Der kan opstå hårdhudsdannelse og ligtorne ved leddet eller på spidsen af tåen. Hvis tåen stadig er mobil kan der fremstilles flere former for aflastninger, så tåen rettes ud og dermed aflastes. Derudover kan fodterapeuten fjerne hård hud og ligtorne, men det er meget vigtigt at nævne, at med mindre man fjerner årsagen, vil den hårde hud og ligtorne blive ved at komme tilbage.